Bloggnorge.com // Malin Tindslett
Start blogg

VANSKELIG Å FORSTÅ

Kategori: HELSE | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 15. august , 2019 kl. 10:33

Når , jeg gikk på folkehøyskolen nå dette året var det noe som sagt langt inne . Det som satt ekstra inne da var selvbildet, selvtillit og selvfølelse. Dette er kanskje et tema som folk synes er vanskelig å snakke om, mange strever enn andre. Vi mennesker er forskjellige , hvordan vi oppfatter ting , hvordan vi lære tingene , hvilken strategi som funger best den personen , hvordan vi tolker det som blir sagt. Hvordan man bruker kroppspråket sitt , kan mistolkes det også. Dette med kroppspress, selvbildet, selvtillit og selvfølelse henger veldig i sammen. Det går i en sirkel. Mange dessverre sliter med akkurat dette, mange tørr å snakke høyt om det, da mener jeg i forskjellige innlegg , kanskje på instagram, snapchat. Mange rett og slett føler det er en skam. Hva er forskjellen på selvtillit, selvbildet og selvfølelse? For mange er det vanlig å tenke på selvtillit og selvfølelse som to ulike ord på samme sak. Det er ikke mange som vet at disse ordene forklarer forskjellige deler av persons bilde og oppfatning av seg selv. Selvtillit og selvfølelse har ikke nødvendigvis en sammenheng, men de kan i stor grad påvirke hverandre . Derfor kan det for de fleste være nyttig å finne ut hvordan man få bedre selvtillit og selvfølelse.

Det kan for eksempel hende du har dårlig selvtillit uten å ha en dårlig selvfølelse eller motsatt. Eller kanskje du opplever at du både har lav selvtillit og en dårlig selvfølelse. Uansett hva du som person sliter med vil det mulig å trene opp begge disse oppfatningene av deg selv.

HVA VIL DET SI Å TA DÅRLIG SELVTILLIT?

Selvtillit beskrives som din egen tro på egne prestasjoner. Det handler altså om at man har tro på egne evner til å utføre ting . Dette kan være for eksempel være å holde en tale i et selskap , eller når du må utføre store og viktige oppgaver på jobb. Det er mulig å ha både lav selvtillit og for mye selvtillit. Selvtilliten kan oppleves forskjellig fra dag til dag, eller til og med fra morgen til kveld. Som regel blir selvtilliten påvirket av faktorer utenfra. Det er ikke mulig å ha kontroll over disse faktorene. Men, ofte kan tilfellet være at man feiltolker signaler fra andre eller over tenker situasjoner. Ved mangel på følelse av aksept og  bekreftelse fra andre mennesker , kan du utvikle dårlig selvtillit. Dine handlinger og prestasjoner blir ikke tilstrekkelig grad godtatt. Dette kan påvirke hvordan du oppfatter dine evner til å utføre noe. Ved lignende situasjoner i fremtiden din kan du da bli usikker og kanskje redd for å igjen oppleve mangelen på aksept fra andre?

HVA ER DÅRLIG SELVFØLELSE?

Selvfølelse handler om at du evner å se din egen verdi i forhold til andre. Med god  selvfølelse aksepterer du deg selv som du er . Det handler om å være glad i seg selv , og i tilegg se sine feil og mangler uten at det ødelegger selvfølelsen. Ved noen tilfeller kan man ha god selvfølelse, mens selvtilliten blir for dårlig fordi man kanskje legger for mye vekt på sine svakheter. På den andre siden kan noen oppleve at man ha god selvtillit og mye tro på egne ferdigheter, men dårlig selv selvfølelse fordi man tenker at man som person ikke er bra nok som person. Dersom du ikke godtar din egen verdi på lik linje med andres verdi vil det si at du har en dårlig selvfølelse . Hvis du legger for mye vekt på dine svake sider og tenker at du aldri er bra nok, vil du ikke istand til å være glad i deg selv. Du aksepterer deg ikke selv som den du er.

HVORDAN FÅ BEDRE SELVTILLIT OG SELVFØLELSE?

Det er mulig å jobbe med både selvtilliten og selvfølelsen . Dette kan du gjøre gjennom å trene opp tankegangen. Særlig gjelder det for de ulike situasjonene du står ovenfor som du opplever ubehagelige . Dette vil være situasjoner hvor du enten har lav selvtillit eller når selvfølelsen ikke er god. Å finne en god balanse mellom både selvinnsikt , tro på egne evner og aksept for den du vil føre til både god selvtillit og selvfølelse. Hvis du for eksempel sliter med å se din egen verdi i forhold til andres, finnes det ulike teknikker du kan utføre. Dette gjelder også hvis du opplever mye stress i forbindelse med situasjoner hvor det er forventet at du skal prestere. I den situasjonen det gjelder det å legge merke til kroppens symptomer. Forsøk å kjenne etter hva som egentlig skjer i hodet og i kroppen. Rødmer du? Blir du tørr i munnen?. Kommer ikke ordene du vil si ut?. Kjenn etter og forsøk å snu tankene du har om symptomene. Prøv å tenk at dette ikke er farlige kroppslige reaksjoner, men heller reaksjoner som hjelper deg med å holde fokus og være skjerpet.

Det kan også hjelpe å deretter rette oppmerksomheten utenfor deg selv. Prøv å fordype deg i temaet som det snakkes om. Dette vil selvfølgelig være enklere hvis det er noe du interesserer deg for. Men, som regel vil man alltid finne noe interessant enten ved personen man snakker med eller samtaleemnet . Gi all oppmerksomhet og du vil merke at du enklere får frem det du ønsker fordi du ikke tenker på det som foregår inne i hodet.

BYGG ET GODT FORHOLD TIL DEG SELV

Når du får ting til og merker at selvtilliten er god , vil du oppleve en følelse av å mestre noe. Dette kan også føre til at du ser din egen verdi bedre. Du er god til noe, derfor bør du også tenke at det ligger verdi i dette. Det gjelder å ta med seg alle positive opplevelser og tanker. God selvsnakk kan virkelig hjelpe deg med å bygge opp selvtillit og selvfølelse. Det samme gjelder andre vei. Når du evner å se din egen verdi i forhold til andre, og tenker at du er god nok som du er, kan dette overføres til at du får bedre selvtillit og klare å tenke at » Dette får jeg til». Forsøk å hele tiden fokuser på det positive, men samtidig ta med deg negative opplevelser for å lære av de og oppnå selvinnsikt. Dersom du opplever at du trenger ekstra hjelp og støtte på veien mot bedre selvtillit og selvfølelse, er det lov å oppsøke hjelp.  Det hele handler om å forbedre sitt eget liv , eller prøve i ihvertfall. Samtidig dreier det seg om å være den beste versjonen av seg selv over de man omgår. Få ut ditt fulle potensiale. Kognitiv samtaleterapi har vist seg å være en god hjelp for mange. Dette vil hjelpe deg med å endre tankemønsteret ditt og trene deg på situasjoner du synes er ubehagelige.

SELVBILDET

Selvbildet handler mer om det vi tenker om oss selv og det vi tror og vet om oss selv. Det utvikles gjennom hele oppveksten og påvirkes av de tilbakemeldingene vi får fra omgivelsene våre på væremåten vår. Gode tilbakemeldinger bidrar til et godt selvbilde, mens stadig kritikk medvirker til å gi et dårlig selvbilde.
Eksempel på selvbilde kan være når du tenker ”jeg er smart, jeg er en snill person, jeg er flink på skolen, jeg er tålmodig, jeg får til det mest, jeg er en god venn» osv. Selvbildet kan være mer eller mindre stabilt avhengig av hva man opplever og måten man opplever ting på.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.