Bloggnorge.com // Malin Tindslett
Start blogg

HVA ER KULTUR?

Kategori: Uncategorized | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 15. august , 2019 kl. 10:28

Mange forhold rundt oss mennesker henger sammen med kultur. Kultur påvirker hvordan vi oppfører oss hva vi liker og ikke liker , hvordan vi kommunisere med hverandre , og hva vi oppfatter hva som er rett og galt . Den som skal jobbe med mennesker , du kan egentlig tenke deg det selv. Må derfor ha forståelse for hvilken betydning kultur har .

Kultur er et oppfattende begrep, og det kan forklares på ulike måter . I denne sammenhengen handler det om felles ideer, verdier , holdninger, regler, vaner og tradisjoner.

Moralske og religiøse leveregler som råder i et samfunn, er også en del av samfunnets kultur. I en ordbok kan du finne andre forklaringer på ordet kultur, hvilken betydning det også har.

Vi fødes og sosialiseres inn i en kultur. Gjennom oppdraglese , opplevelser og aktiv deltakelse tar vi opp i den kulturen som gjelder der vi vokser opp . Det er derfor det så utrolig mange forskjellige kulturer her i verden på grunn av akkurat dette. Kultur overføres fra generasjon til generasjon , men kulturen endrer seg likevel over tid.

Sosialisering er prosessen hvor vi tar opp i oss alt vi lærer på tiden fra vi blir født til vi dør. Ved sosialisering lærer menneskene å fungere i et samfunn, og får kjennskap til de reglene og verdiene som det forventes at man skal følge.

Kultur sveiser oss mennesker sammen.

Grunnen til at kulturen sveiser oss sammen, er at vi vokser inn i et fellesskap når vi vokser inn i en kultur. Vi lærer oss og tar opp i oss det folk i tidligere tider har hatt felles når det gjelder kunnskaper, ideer, verdier og normer, og som de mener er så viktige at de ønsker å føre dem videre til de nye samfunns medlemmene.

De nye samfunnsmedlemmene kommer derfor til å dele dette med forgjengerne. Dermed får vi et fellesskap ikke bare mellom dem som lever samtidig, men også mellom de gamle og de nye generasjonene.

  • De nye samfunnsmedlemmene har måttet tilegne seg stort sett de samme grunnleggende kunnskapene om samfunnet og omverdenen som generasjonen før dem. Det er jo den eldre generasjonen som bestemmer hva de unge skal lære! Barna og ungdommen får disse kunnskapene fra foreldre og nærmiljø, i barnehage og skole.
  • Den eldre generasjonen prøver også å fortelle den yngre at det er best at de unge lever etter de gamle sosiale normene. Disse normene bygger på verdier som vi har felles. De fleste av oss er for eksempel enige i at det er galt å stjele, at drap er en forferdelig handling, og at det er best å være ærlig i de fleste situasjoner. Det finnes nok folk som er uenige i disse normene, men de er ikke så mange at fellesskapet sprekker av den grunn.
  • Fra tidlige barneår av deltar vi i og tilegner oss de samme ritualene. Et ritual er en handling som gang etter gang blir utført på samme måte i visse situasjoner, for eksempel dåps-, vielses- og begravelsesseremoniene. Andre eksempler er jule-, nyttårs- og 17. mai-feiringen her i landet.

Nå som jeg snakker om kultur kan jeg likegodt ta med ungdomskultur også. Jeg er jo ungdom selv eller kan kanskje kalle meg for mer voksen . Men , jeg tror du skjønner hva jeg skal frem til.

UNGDOMSKULTUR

I perioder var det mye skriverier om gjenger og negative ting i områder der det bor mange innvandrere, men jeg ble overrasket over hvor gode venner folk var. Venner og kjærester fant hverandre på tvers av etnisitet. En voksende del av innvandrerbefolkningen er både født og oppvokst i Norge. De som er født i Norge , føler jeg stort sett Norske. Men det er mange som også er usikre. Minoritetsungdom kan oppleve at de ikke oppfyller ideen om hva det er å være eller føle at du er Norsk. Ungdommer takler utfordringer på forskjellige måter. Det er derfor vi er forskjellige også.

Det er viktig med et felles miljø. Å forstå andres familietradisjoner og kjenne hvordan det er å være norsk med en annen bakgrunn, det er et sterkt erfaringsgrunnlag.

DÅRLIG RYKTE

Innvandrings grupper eller by deler med mange inn innvandrere kan bli bli sett ned på hvis det skjer noe negativitet.

Det kan være hendelser som slagsmål, tyverier eller hærverk. Et dårlig rykte kan være veldig problematisk for andre som bor der også. Noen spiller på tøffingstemplet, men ungdommer kan også føle at de må forsvare seg når de møter folk med ideer om hvordan området deres er . Selv om det alltid finnes konflikter og dårligere milijøer , så kan det være masse som ligger bak dette hvorfor det er sånn. Hva bakgrunnen som ligger bak.

Når jeg tenker på kultur , så er det jo også vaner som du har i tillegg. Vet ikke om dere har tenkt på dette, men det har i hvertall jeg.  Håper dette med ungdomskultur, hva kultur er , negative og positive ting. Håper dette også ga deg inspirasjon , kanskje du kommer til å ta med deg dette videre du også.

Hvem vet

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.