Bloggnorge.com // Malin Tindslett
Start blogg

DU SKAL VÆRE HELDIG

Kategori: Uncategorized | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 15. august , 2019 kl. 10:07

Du skal være ærlig med deg selv å tenke egentlig på hvordan du har det. Her i denne verden er det folk som ikke har det så greit , folk som ikke nesten ikke har noe. Folk som er fattig , folk som lider og er i nød.. Dessverre er det sånn at mange av oss her klager over av vi har så lite, at man nesten ikke har noe.

I Norge for man gratis skolegang og utdanning. I mange land for man ikke det heller hvis du ikke har nok penger til det eller som litt mer fancy språk » økonomi».

Det jeg vil prøve å fortelle og formidle med dette her at du er heldig som bor i Norge og har nok til å leve for.

Når jeg var i Romania og Barcelona med folkehøyskolen var det skikkelig masse bakgrunn som lå bak dette.

I Romania der jeg var , var det er fattig del og kanskje 45 min unna var det som et helt annet liv. Der var det sånn som hjemme- i Norge med hotell , shopping center og fin turist plass med tilgang til strand.

Jeg kan godt fortelle hvor bra og dårlig dette var . Det var en skikkelig vekkelse å se to sider. Etter man har sett hvor virkelig vondt og fælt du faktisk har det . Begynner du å skamme deg . Men, dette er en sånn opplevelse du må se selv med dine egne øyne.

-FN OG FATTIGDOM- 

HVA ER FATTIGDOM?

Fattigdom er mangel på livsviktige ressurser. Fattigdom handler om mer enn å ha for lite penger. Fattigdom begrenser også menneskers mulighet til å leve verdige liv.

For å kunne skille mellom ulike grader av fattigdom brukes begrepene  absolutt fattigdom og relativ fattigdom.

ABSOLUTT FATTIGDOM!

Absolutt fattigdom innebærer at man ikke får dekket helt grunnleggende behov som mat, klær og hus. Mennesker som lever under fattigdomsgrensen på 1,90 dollar om dagen regnes som absolutt fattigdom. Dette er en dramatisk nedgang fra 1999, da 1,7 milliarder mennesker lå under fattigdomsgrensen.

HVA ER FATTIGDOMSGRENSEN?

I 1990 bestemte verdensbanken at fattigdomsgrensen skulle tilsvare et forbruk på 1 dollar om dagen. Denne grensen er justert for prisnivå og kjøpekraft slik at det er mulig å sammenligne land. Siden 1990 har grensen blitt justert flere ganger. Nå ligger den på 1,90 dollar om dagen.

RELATIV FATTIGDOM

Relativ fattigdom er fattigdom sett i forhold til størstedelen av befolkningen i et land. Hvis du er fattigere enn de fleste andre i landet ditt, opplever du relativ fattigdom. Hvert land fastsetter sin egen nasjonale fattigdomsgrense. I Norge regnes du for eksempel som fattig hvis du tjener mindre enn 60 prosent av medianinntekten. Andre land har andre fattigdomsgrenser, og dermed andre definisjoner på relativ fattigdom

HVA ER ÅRSAKENE TIL FATTIGDOM ?

Det er mange og komplekse årsaker til fattigdom. Kapitalflukt, klimaendringer, gjeld og verdenshandel er eksempler på ytre årsaker til at et land er fattig. Dårlig styresett, krig og konflikt og korrupsjon er eksempler på indre årsaker.

Er en liten filmsnutt om hvorfor det er fattigdom:

FATTIGE LAND ER MER SÅRBARE FOR NATURKATASTROFER

Klimaendringene fører til stadig mer ekstremvær som orkaner og tørke. Ekstremvær kan finne sted overalt på kloden, men noen områder blir hardere rammet enn andre. For eksempel opplever landene som ligger langs ekvator mer ekstremvær enn andre. Mange av de fattige landene i verden ligger nettopp her. Fattige land har få ressurser til å forberede seg på ekstremvær, og til å bygge seg opp igjen etter naturkatastrofer. Derfor er de svært sårbare for disse ødeleggelsene.

DÅRLIG STYRERETT OG KORRUPSJON

Hvordan et land styres er avgjørende for utvikling og fattigdomsreduksjon. Et land med godt styrerett har institusjoner og ledere som tar vare på befolkningens behov. Tilsvarende er land med dårlig styrerett ikke i stand til å sørge for velferd og sikkerhet for sine innbyggere.

Korrupsjon er et tegn på dårlig styrerett og har alvorlige konsekvenser for samfunnet. Korrupsjon fører til skjev fordeling av ressurser og skaper stor mistillit til det politiske systemet.

KRIG OG KONFLIKT HINDRER ØKONOMISK VEKST OG UTVIKLING.

Krig og konflikt gjør det vanskelig for mennesker å livnære seg. Staten bruker ofte mer ressurser på konflikten enn på grunnleggende tjenester til befolkningen. Krig fører til at folk må flykte , og forlate jorda,  jobben eller skolen sin. Alt dette hindre økonomisk utvikling.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.