Bloggnorge.com // Malin Tindslett
Start blogg

DIABETES OG KOSTHOLD

Kategori: HELSE | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 15. august , 2019 kl. 10:49

Dette temaet jeg skal snakke om nå er det mange som har, noen får dette når de blir født andre kan få det senere i tid. Kan du tenke hva dette kan være. Hvis du ser på overskriften skjønner du nok hvilket tema jeg snakker om.  Tenk i 2017 var det 245,000 tusen har kjent diabetesdiagnose. I tillegg  er det et antall ukjent tilfeller. Det er utrolig sykt å tenke på. Dette er utrolig høyt tall.

Det er to hovedtyper av diabetes: Diabetes type 1 og 2. Felles for begge typene er at sukk innholdet i blodet er høyere enn normalt.

Diabetes type 1 krever at en tilfører kroppen insulin, mens diabetes type 2 kan vanligvis kan reguleres uten insulin.

Hormonet insulin produseres i bukspyttkjertelen i bukspyttkjertelen, nærmere bestemt i de langhanske øyer. Insulin er med på å regulere hvor mye glukose vi har i blodet vårt. Det er viktig når du jobber i helse spesielt at du kan observere og forebygge komplikasjoner hos pasienter med diabetes. Det kan være akutte komplikasjoner som der tegn på at blodsukkeret er for høyt eller for lavt, eller det kan være sein-komplikasjoner som oppstår etter flere år med sykdommen.

DIABETES TYPE 1:

Diabetes type-1 rammer oftest barn, ungdom eller ung voksne. Insulin produksjonen er opphørt eller sterkt nedsatt. Symptomene kan komme plutselig på noen dager, og de kan være dramatiske.

SYMPTOMER:

  • Blodsukkerverdien i blodet blir høyt fordi sukkeret ikke transpoteres inn i cellene , men lagres i blodbanen. Når sukkermengden i blodet når et visst nivå , begynner nyrene å skille ut sukker, og pasienten får sukker i urinen.
  • Pasienten opplever sterkere tørste fordi sukkeret i blodet binder til seg vann , og vann transporteres ut av kroppen med sukkeret.
  • Hyppig vannlating oppstår fordi pasienten drikker mye for å kompensere for økt urinmengde og fordi sukkeret trekker med seg vann av kroppen gjennom urinen. Fordi urinen inneholder sukker og blir søt gir den gode vekstvilkår for bakterier. Pasienten kan få urinveisinfeksjon. Et»søtt miljø i underlivet kan føre til soppinfeksjon
  • Pasienten går ned i vekt. Når sukkeret ikke kommer inn i cellene, får ikke cellene dekt behovet sitt for energi og må hente energi fra lagrene i fettvevet. Forbrenningen vil derfor øke. Pasienten blir kvalm, kaster opp og får magesmerter fordi han eller hun er «forgiftet» av sukker.
  • Lite energi og tretthetsfølelse er et symptom som oppstår fordi det sukkeret kroppen skulle bruke til å lage energi av , forsvinner ut av kroppen med urinen. Når kroppen omsetter fett for å dekke behovet for energi i kroppen , dannes ketosyrer. Alvorlig insulinmangel påvirker også måten fett omsettes på , slik at mengden av ketosyrer øker kraftig. Disse syrene prøver kroppen å kvitte seg med gjennom lungene og nyrene.
  • Pasienten puster da dypere og hurtigere. Tilstanden kalles Kussmauls respirasjon Fra pusten og urinen lukter det aceton. Urinen inneholder ketosyrer, hvis du lurer på hva dette er så er det bare så søke det opp. Tilstanden kan uten behandling utvikle seg til en livstruende syreforgiftning.

DIABETES TYPE-2:

De fleste diabetikere har diabetes type 2. Sykdommen rammer helt personer som er over 40 år.

SYMPTOMER:

  • Symptomene er de samme som ved diabetes type 1 , men de er ikke  så tydelige. De har ofte en gradvis og snikende utvikling fordi pasienten har en viss insulinproduksjon, og effekten av insulinet eller mengden av insulinet reduseres gradvis. Mange har diabetes type 2 uten å vite om det.
  • Ofte oppdages sykdommen ved en rutinesjekk hos legen , eller fordi pasienten oppsøker lege på grunn av sein komplikasjoner som for eksempel: Sår som ikke gror, urinveisinfeksjon eller at han eller hun føler seg sliten og uopplagt.
  • Diabetes type 2 betegnes som en livsstilsykdom

BEGREPER:

  • Glukose- druesukker som virker som drivstoff i kroppen
  • Blodsukkernivå- Mengden av glukose vi har i blodet. Normalt blodsukker hos friske personer ligger mellom 4 og 7 mmol/l
  • Hyperglykemi- Høyt blodsukker- Blodsukkernivå på over 7mmol/l etter faste eller over 10 mmol/l etter måltid, anses som hyperglykemi.
  • Hypoglykemi = lavt blodsukker, Blodsukkernivå lavere enn 4mmol/l anses som hypoglykemi
  • Ketoacidose= Syreforgiftning som skyldes opphopning av ketoner på grunn av alvorlig insulinmangel
  • Føling: Tilstand som oppstår ved for lavt blodsukker

KOMPLIKASJONER

Akutte komplikasjoner kan være:

  • Høytblodsukker. Dette kan skyldes at pasienten har glemt å ta insulin eller tabletter , ikke har satt nok insulin i forhold til matinntaket, eller har insulinbehovet er blitt større enn vanlig på grunn av sykdom , feber, skade eller stress.
  • Lavt blodsukker. Da er blodsukkerverdiene under 4 mmol/l

Alkohol kan redusere blodsukkeret fordi leveren får problemer med å lage sukker Inntak av alkohol kan også medføre at man merker ikke så godt at man får lavt blodsukker.

SEIN KOMPLIKASJONER

Etter mange års sykdom kan diabetikere utvikle såkalte sein komplikasjoner . Sein komplikasjonene rammer særlig hjerte- og kartsystemet, øyene, nyrene og nervene.

ÅRSAKER:

Årsaker til diabetes er enten mangel på hormonet insulin , at insulinet ikke har god nok virkning , eller en kombinasjon av de to faktorene.

Diabetes type 1- Skyldes mangel på insulin og er en såkalt autoimmmun sykdom . Dette betyr at immunsystemet angriper og ødelegger de cellene i bykspyttkjertelen som produserer hormonet insulin. Insulinets oppgave er å transpotere sukker inn i leveren og inn i muskel og fettceller for lagring. På denne måten regulerer insulinet blodsukkeret . Når de insulinproduserende cellene blir ødelagte, opphører sukkertransporten inn i cellene , og sukkeret hoper seg opp i blodbanen. Blodsukkeret vil da stige. Normalt blodsukker skal ligge på mellom 5-7 mmol/l – Diabetes type 1 har en viss arvelig tendens . Så hvis du har mange i familien din som har diabetes , så anbefaler jeg å sjekke folkens. Diabetes type 2 skyldes at insulinet virker dårlig , eller at bukspyttkjertelens evne til å produsere er redusert

Diabetes type 2- er den livsstilsykdom . En livsstil med lite mosjon og dårlig kosthold øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. Overvekt er med på å redusere kroppens følsomhet for insulin, slik at insulinet virker dårligere og blodsukker stiger. I noen familier er det en viss opphopning av diabetes type 2. Høyt blodtrykk og behandling med medikamenter som kortison, diuretika(vanndrivende) og hjertemedisin kan øke risikoen for å utvikle diabetes type 2.

BEHANDLING

Sykdommen kan ikke helbredes , men ved korrekt behandling kan symptomer og skadevirkninger minimaliseres.

Diabetes type 1- Behandles med å tilføre kroppen insulin subkutant ( under huden) Stoffet insulin brytes ned i mage og tarm , og derfor må insulin gis som injeksjon. Det er flere måter å sette insulin på , og det vanligste i dag er å bruke insulinpenn eller insulinpumpe. Med insulinbehandlingen kan pasienten leve et tilnærmet normalt liv som andre. Får å kontrollere at kroppen får riktig dose insulin må pasienten jevnlig kontrollere blodsukkeret sitt .

DIabetes type 2

Diabetes type 2 kan behandles med tabletter som øker produksjonen av insulin , eller som øker effekten av det insulinet kroppen produserer. Mange med diabetes type 2 behandles også med insulin-injeksjoner. Den aller viktigste metoden for å behandle diabetes type 2 er å forandre livsstil. Riktig kosthold og nok mosjon er tilstrekkelig behandling for en del pasienter. Når , vi reduserer vekten, blir det enklere å behandle blodsukkeret. Siden fettvev forbruker store mengder insulin . Mosjon bidrar også sterkt til å redusere blodsukkernivået og fettvevet. God informasjon til pasienten er en forutsetning for å lykkes med diabetesbehandlingen.

KOSTHOLD VED DIABETES

Hva og hvor mye du spiser påvirker både blodsukkeret, vekten, blodtrykket og nivået av fettstoffer i blodet. Derfor er kostholdet ditt, sammen med fysisk aktivitet, av stor betydning for helsen din og for å redusere risiko for diabetesrelaterte senskader slik som hjerte- og karsykdom.

FORSKJELLER VED DIABETES TYPE 1 OG TYPE 2

Kostrådene er de samme for diabetes type 1 og type 2, men bruker du insulin må du tilpasse måltidsinuslinet til hva du spiser.

Har du diabetes type 2 er det i større grad viktig at du velger karbohydratkilder som gir en langsom blodsukker økning, slik som fullkornprodukter, belgvekster og grønnsaker, og at inntaket av stivelsesrike matvarer som ris, pasta, loff, poteter og så videre begrenses.

SLIK BØR DU SPISE:

Et sunt kosthold kjennetegnes av:

  • mye grønnsaker
  • et tilpasset inntak av bær og frukt
  • belgvekster (bønner, erter og linser)
  • fullkornsprodukter med mye fiber, hele korn og kjerner
  • fisk, sjømat og fugl i større grad enn rødt kjøtt, og rene råvarer framfor farse-produkter
  • magre meieriprodukter
  • fettkilder av matoljer (som olivenolje og rapsolje), myke eller flytende margariner (med mye umettet fett) og nøtter og kjerner
  • et begrenset inntak av alle typer tilsatt sukker, inkludert fruktose og moderat bruk av kunstige søtningsstoffer
  • begrenset bruk av salt
  • begrenset bruk av søte mat- og drikkevarer som godteri, kaker, kjeks, brus, saft og juice

Fordel gjerne måltidene på tre til fire hovedmåltider og opptil tre mellommåltider.

BRUK AV SØTSTOFF

Du kan bruke søtstoff som erstatning for et moderat sukkerinntak.

De finnes i stadig flere varianter, og felles for de fleste av dem er at de ikke gir blodsukkerstigning. Noen inneholder energi (kalorier), og noen kan i større mengder gi mage- og tarmproblemer.

INFORMER LEGEN DIN OM KOSTENDRINGER 

Fortell legen din at du gjør endringer i kostholdet ditt. Det kan være nødvendig å følge deg opp med blodprøver, for å sjekke hvordan kostomleggingen slår ut på blodsukker- og fettstoffnivåene i blodet ditt eller går ut over nyrefunksjonen. Dersom du spiser mindre og/eller er i mer aktivitet, kan det bli nødvendig å justere legemiddeldosene dine.

Beklager for at dette var er veldig lagt innlegg, så håper jeg dette var inspirerende og lærerikt.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.